Dit atelier ging over de Westerse beeldcultuur. De westerse beeldcultuur is opgedeeld in 3 periodes:
- Klassieke periode (tot 1860)
- Modernisme (tot 1960)
- Postmoderne periode (tot nu)
Iedere periode kenmerkt zich met bepaalde aspecten.
In de klassieke periode stonden een aantal punten centraal: religie (de kerk dus), status (hoeveel geld/macht je hebt), moraal en verhaal.
Het modernisme kenmerkt zich weer door totaal andere punten, namelijk: geen religie, geen status, geen moraal, geen verhaal, maar terug naar de essentie en de harmonie.
De postmoderne periode kenmerkt zich door: kritiek (op bijvoorbeeld de maatschappij), consumeren, amusement/entertainen, milieu en discussie.
Hoewel deze 3 periodes totaal verschillend zijn, is er toch een samenhang. De ene periode is namelijk weer een reactie op de andere periode.
Dit is niet alleen te zien op bijvoorbeeld schilderijen, maar ook op filmpjes. Neem bijvoorbeeld de film Shrek, tijdens de een bepaalde scene loopt Shrek met Fiona door een landschap, dat romantische landschap is getekend tijdens de klassieke periode. Verderop staat er opeens een grote wolkenkrabber, die was er nog niet in de klassieke periode en stamt dus uit de postmoderne tijd. Zo zijn dus in een film ook 2 periodes met elkaar verbonden.
Aan het einde van de les kregen we de opdracht om in tweetallen een schilderij uit de klassieke periode of uit het modernisme uit te kiezen. De opdracht is dat we tijdens de volgende les dit schilderij om gaan zetten naar een schilderij uit het post-modernisme. Noël en ik gaan dus moderne elementen toevoegen aan het schilderij. Het schilderij dat wij gaan moderniseren is het melkmeisje van de schilder Johannes Vermeer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten